Nieuws / Activiteiten

Landschapsbrigade Meppel helpt de natuur

Meppel – Onder de naam ‘Landschapsbrigade Meppel’ voert een groep van vijf enthousiaste vrijwilligers kleine onderhoudswerkzaamheden uit om de natuur in de gemeente Meppel een handje te helpen.

Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt de groep bij de werkzaamheden en zorgt voor gereedschap.

De vrijwilligers zijn begin september gestart met werkzaamheden in het gebied Broekhuizen. Eén ochtend in de week is de groep hier bezig met het snoeien van struiken langs bosranden en het opknappen van een ven. Landschapsbeheer Drenthe is blij met deze hulp.

Vogels

Sake Akkerman is coördinator van de vrijwilligersgroep en legt uit: ‘Door het terugsnoeien van struiken ontstaat meer variatie in de begroeiing. We proberen hiermee te zorgen dat meer planten en struiken gaan bloeien aan de randen, wat goed nieuws is voor bijvoorbeeld vlinders en vogels.’ De komende maanden gaat de groep meer klussen oppakken in de omgeving van Meppel.

Versterking van de Landschapsbrigade is welkom. Neem hiervoor contact op met Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe via s.pronk@lbdrenthe.nl / 06-50744116.

Bron: https://www.meppelercourant.nl/nieuws/meppel/462072/landschapsbrigade-meppel-helpt-de-natuur.html

Een bijzondere operatie

Op een vrieskoude zaterdag ochtend in november kwamen er een aantal bikkels bij elkaar om een onstabiel geworden zeilboot op de bodem van het meer in Engelgaarde nog eens met 1.5 ton aan klinkers te verzwaren.

Maar ja, hoe krijg je die klinkers op een veilige manier in het bootje dat zich op 6 meter diepte bevindt? Het systeem daarvoor werd bedacht en door twee ster’s Instructeur, Henk Charbon. Hij heeft na veel wikken en wegen hiervoor de  “kruiwagen methode” bedacht en deze zelf, eerder dit jaar uitgetest.

De methode bestond eruit om, met een volledige duikuitrusting aan, echter zonder zwemvliezen, te lopen over de bodem van het meer met een met 16 klinkers beladen kruiwagen. Langs een touwlijn vonden de duikers hun weg naar de boot waarin zij de stenen konden lossen. En dan langs dezelfde met een met water gevulde kruiwagen terug. Die laatste kreeg door opwaartse kracht van de luchtband bijna een drijfvermogen. Heel vreemd om een duiker met een vol water geladen kruiwagen terug te zien komen en het water in het water te zien lossen.

Het leek een volslagen idiote oplossing maar het heeft perfect gewerkt. Vier duikers in het water en twee helpers op de kant hebben de klus in ca een uur geklaard. De dubbelschalige, ex zeilboot met veel eigen drijfvermogen ligt nu vast op de boden van het meer en is weer een veilig duikobject geworden in de fraaie duikplas Engelgaarde.

Duikers en helpers, hartelijk dank voor jullie inzet!

De kruiwagens staan klaar.
Zijn ze te tillen?
De laatste kruiwagen moet er nog even in.
Timo van Maastricht
Ben Brink
Henk Charbon
Jeroen van der Rijst en Henk de Wit.
Overleg en briefing
v.l.n.r. Henk de Wit, Henk Charbon, Timo van Maastricht, Jeroen van der Rijst, Ben Brink.
  • Over ons

Stichting Engelgaarde beheert de recreatief aantrekkelijke waterplas tussen Meppel en Ruinerwold. Dit parkachtige gebied van ca 25 ha. heeft een aantrekkelijke flora en fauna en is een favoriete plaats voor vis- en duiksport en recreatie.

• Word vriend!

Stichting Engelgaarde zoekt sympathiserende organisaties, bedrijven en particulieren, samengevat ” Vrienden van Engelgaarde ” om het prachtige buitengebied ” Engelgaarde ” in stand te houden.

Word vriend!

• Foto impressie